House RA
2060
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-2060,bridge-core-2.2.6,ajax_leftright,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-21.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1625

House RA: light, simplicity, and nature

Photography by © Maria João Gala


The surroundings of House RA – a estate encompassing around 4,000 m2 of green areas and panoramic views of the mountains – were a significant axis in shaping the conceptual work of this project, that harmoniously integrated the house within nature.

READ MORE

The greatest challenge was to balance the impossible: creating expansive spaces with social areas fully open to the outside, optimizing the connection with the natural surroundings, while finding ways to align with the functional program to ensure maximum privacy; in the bedroom area, openings were designed to allow for a unique enjoyment of the landscape. Initially, separating the social and private areas was a fundamental requirement, yet merging them into a single façade was also an imperative to fulfil.

To enable a maximum engagement with the outdoor spaces and surroundings, the building embraces transparency rooted in simple shapes, where the reflection of the natural environment and interior light – also with skylights – stand as pivotal elements of this contemporary proposition.

The extensive glass panels of the building facilitate the transformation of interior spaces into “covered terraces open to the landscape,” extending beyond the confines of the balcony areas that encircle the entire structure. In this aspect, functionality was also a concern, leading to the decision to incorporate setback balconies with depths that allow unrestrained enjoyment and assured sun protection.

The end of the house is entirely suspended over the landscape – challenging the logic of materials and balancing the impossible – also offering a visual reduction of the house’s volume.